woensdag, augustus 25

De ontwikkeling van puppy’s.

Puppy's worden na gemiddeld 62 dagen draagtijd doof en blind geboren. 
Ruiken kunnen ze wel al heel goed. 
Meteen na hun geboorte gaan ze dus al ruikend en voelend op zoek naar de tepels van hun moeder.

net geboren

De eerste week brengen ze voornamelijk slapend door met ongeveer zo om de 3 uur een drinkmoment. Maar hoe klein ze ook nog zijn, tijdens dit drinken wordt er toch al strijd geleverd om de volste tepel te kunnen bemachtigen. Door ze eenmaal per dag te wegen kan je goed in de gaten houden of elke pup voldoende binnenkrijgt en dat er dus geen problemen zijn.

Naast de geur van hun moeder en hun nestgenootjes is het ook belangrijk dat ze mensengeur gaan leren (her)kennen. Houdt ze daarom regelmatig even tegen je aan.
Moederhond heeft nu veel behoefte aan rust. Zorg dus dat er niet te veel kraambezoek over de vloer komt.

3 jaar

Na ongeveer een week raken ze hun ingedroogde navelstrengetjes kwijt en worden ze dikker, groter, sterker en beweeglijker. Ook beginnen de neusjes donkerder te verkleuren en groeien de nageltjes langer.

1 week 

Zodra de puppy’s bijna 2 weken oud zijn gaan de oogjes open en kunnen ze zien. Bijna gelijk daarna gaan ook de oortjes werken en kunnen ze alles horen. Af en toe zie je ze oefenen met het lopen met gestrekte pootjes.

2 weken

Nu moeten ze voor de eerste keer ontwormd worden. Dit moet n.l. gebeuren wanneer de puppy's 2, 4, 6 en 8 weken oud zijn. Daarna doe je dit nog een keer per maand tot ze een half jaar oud zijn en daarna steeds elke 3 maanden.


Met 3 weken oud kunnen ze eventjes naar buiten en zie je dat de groei nu meer in de lengte gaat. Ze beginnen met speeltjes te slepen en kunnen al behoorlijk grommen tijdens het stoeien met elkaar. De slaapperiodes worden minder lang en ook minder vast.

3 weken
Rond deze tijd kan er begonnen worden met bijvoeding. Ze eten wat ze willen en stoppen zelf als ze genoeg hebben gehad. Geef ze wat nat gemaakte puppybrokjes, rijstebloempap van volle melk (met calcium), of wat stukjes Rodi worst. Zodra de tanden van het melkgebit goed door beginnen te komen, ook rond deze tijd, hoeven de brokjes niet meer nat gemaakt te worden. Bouw de bijvoeding rustig op totdat je op 5 eetmomenten per dag zit. Handig is om elke keer even te klikken met een hondenklikker zodat ze meteen leren dat ze moeten komen zodra ze dat geluid horen. Het zogen bij de moederhond zal hierdoor wat gaan verminderen, wat niet verkeerd is. Zij heeft veel te verduren en dit kan je terug zien in de conditie van haar vacht, nagels en gebit. Geef haar eventueel wat extra kalk. Bovendien vindt ook zij een bordje pap heerlijk!

Pak de puppy’s op zodra je ziet dat ze hun behoefte willen gaan doen en zet ze op een krant. Op deze manier worden ze krant zindelijk. De krant kan uiteindelijk steeds verder richting tuin verschoven worden…

bijna 4 weken

Deze tijd is ook erg belangrijk om de puppy’s te gaan socialiseren. Ze moeten kennis gaan maken met andere mensen, kinderen en dieren, maar ook met vreemde voorwerpen en geluiden zoals bv. de vuilnisauto, de stofzuiger, een mixer. Heel belangrijk is het dan om niet te reageren bij een schrikreactie. Negeer het en probeer het een volgende keer nog eens. Als je gaat troosten, bv. bij onweer, weet je dus dat ze hun leven lang daar bang voor zullen gaan blijven!

Als de puppy’s ongeveer een maand oud zijn kunnen ze aan de riem heel eventjes de tuin uit. Laat ze aan bladeren, takjes en bomen snuffelen, maar het mag maar een kort wandelingetje zijn. In het algemeen mag een wandeling in minuten duren als het aantal weken dat ze oud zijn. Geef ze eten na de wandeling, niet andersom. Voor de pap kan je nu over gaan op volle melk (met calcium) met granen.

4 weken

Met een week of 5 zitten ze vol met energie en wordt het stoeien feller en feller. De moederhond doet ook regelmatig mee, corrigeert ze en onderwerpt ze dikwijls aan een grondige wasbeurt. De oogjes worden grijzer en hun haren langer. Stop ze af en toe (in de gootsteen) in bad om ze ook daar aan te leren wennen en droog ze goed af. Alles wat ze nu tegen komen wordt gesloopt.

5 weken

Als ze 6 weken oud zijn, zijn hun pootjes behoorlijk lang geworden en kunnen ze gewoon staand drinken bij de moederhond. Probeer dit nu wel helemaal te gaan afbouwen. Vaak geeft de moederhond ook zelf al aan dat ze hier niet meer van gediend is.

 6 weken

Ze kunnen nu enorm hard rennen en eindeloos spelen, maar daarna liggen ze vaak voor een langere periode heerlijk te slapen.
Op deze leeftijd krijgen ze ook hun chip en de puppy inenting.

6 weken

Rond 7 weken oud kunnen de wandelingetjes al wat langer gaan duren.
Laat ze wel tussendoor steeds even uitrusten voordat je weer verder loopt. Laat ze kennis maken met andere honden en gebruik de klikker om ze te laten komen. Beloon ze altijd met wat lekkers. Maak ook een keer een ritje in de auto zodat dit ook niet meer vreemd voor ze is.

7 weken

Vanaf 8 weken oud gaan ze meestal met hun nieuwe eigenaar mee. Vergeet niet om wat van hun puppybrokjes mee te geven voor de eerste dagen in hun nieuwe huis. Ook kan je ze een vertrouwd speeltje meegeven.

 8 weken

Rond de 3 maanden (12 weken) moeten ze qua inenting de grote cocktail (parvo/weil/parvo-influenza/hepatitis contagiosa canis) krijgen. Gaat de puppy op cursus, of krijgt ze veel contact met andere honden, dan is het ook verstandig om een inenting tegen kennelhoest te nemen.
Daarna moet de hond elk jaar afwisselend een kleine of grote cocktail inenting krijgen.
Gaat de hond naar het buitenland dan moet er een inenting gegeven worden tegen Rabiës en wel ruim een maand voordat je vertrekt en die is dan 3 jaar geldig.

3 maanden

Vanaf deze tijd, tot ongeveer 7 maanden oud, begint ook het blijvend gebit door te komen.
Breng de eetmomenten terug naar 3 keer en als ze een half jaar oud zijn hoeft dit nog maar 2 keer per dag te zijn.

 4 maanden

Vergeet niet om ze goed te borstelen, na te kijken op teken en vlooien en te knuffelen.

Laat ze vaak uit en geef ze dan ook genoeg tijd om goed te kunnen bewegen.
Geef ze regelmatig ook wat commando’s als “hier, zit, af, of volg” en beloon ze altijd met wat lekkers en/of een fijne aai.

6 maanden

Honden willen heel graag je aandacht en hebben daar veel voor over.
Wees vooral consequent, geduldig, laat de oefening nooit te lang duren en geef ze nooit een opdracht als je zelf al denkt dat het, bv. door andere aanwezige honden, niet zal gaan lukken. Pas rond het jaar zullen ze echt goed naar je luisteren. Je hebt dus een lange adem nodig, maar daarna word je dan wel beloond met een fantastisch luisterend maatje!

ruim 1 en 5 jaar 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten