dinsdag, december 25

Honden en vuurwerk.Heel veel honden zijn bang voor vuurwerk en dan vooral voor de harde knallen.
Het liefste keren ze direct om tijdens een wandeling om terug naar huis te gaan.Zijn ze al binnen, dan duiken ze in hun mand of zoeken een ander plekje waar ze zich zo ver mogelijk in kunnen verstoppen. Ze zijn gewoon heel erg bang en trillen vaak van angst.

Het kan ook gebeuren dat ze er juist op af stuiven en daarom is het dan ook van groot belang de hond goed in de gaten te houden en zodra je iets van vuurwerk registreert de hond zo snel mogelijk aan te lijnen. Loop een andere kant op.

Reageer ook niet zelf op de knallen; als jij schrikt, schrikt de hond nog meer.

Probeer er altijd zo min mogelijk aandacht aan te besteden; loop gewoon normaal met de hond aan de lijn. Maak de wandeling wat korter, maar ga de hond nooit troosten!Dit geldt ook zeker voor de bange hond in huis. Geef niet meer aandacht als anders en ga zeker niet de hond aaien of op schoot nemen... Door dit wel te doen gaat de hond alleen maar meer trillen en zou je de angst voor de knallen alleen maar meer versterken.

Dit werkt hetzelfde voor de donderslagen bij onweer.

Zet de radio of tv aan om de knallen wat te overstemmen en negeer compleet het angstige gedrag.

Honden die als reactie gaan blaffen probeer je af te leiden met een spelletje, of je laat ze wat commando's voor je uitvoeren.

Laat een bange hond met de jaarwisseling niet alleen. Doe de gordijnen of luxaflex dicht, zet wat hardere muziek op en geef ter afleiding de hond iets lekkers te kluiven zodat hij even bezig is. Let heel goed op dat de hond niet naar buiten kan glippen!!

Laat de hond, aan de lijn, ongeveer een uur voor middernacht uit. Dit is meestal de stilste tijd voor de storm...Er bestaan in de winkels rustgevende verdampers of homeopathische medicijnen. Hier moet je vaak wel al een aantal weken van te voren mee beginnen wil het goed werken.

Probeer reguliere medicijnen te vermijden. Gebruik je ze wel, check dan eerst met een dierenarts wat je kunt geven en of jouw hond goed gezond is en er bv. geen epileptische aanval van zou kunnen krijgen.

Is de angst van de hond dusdanig groot, dan zou je ruim van te voren de hond een vuurwerktraining kunnen laten volgen. Of je zou de hond misschien op een rustiger adres kunnen laten logeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten