dinsdag, september 25

Flyball



 Wanneer je een gezonde hond hebt die gek is van ballen, goed luistert en ook goed kan apporteren dan is het erg leuk om flyball samen met je hond te gaan doen.
Deze hondensport kan gewoon recreatief worden uitgeoefend, maar er worden ook wedstrijden in gehouden.





De hond moet op commando over 4 hindernissen heen springen naar het flyball apparaat. Daar aangekomen moet de hond met de poot ergens op drukken zodat er een bal omhoog geworpen wordt. Deze bal moet de hond vangen en daarna terug over de 4 hindernissen naar zijn baas brengen.



Het vergt heel wat oefenen maar sommige honden hebben het snel door en hebben er ontzettend veel plezier in. Bovendien bouw je door zo samen bezig te zijn een erg goede band op tussen de baas en de hond.

 
Begin eerst met de hond te laten oefenen over de hindernissen heen te springen. Plaats daarna de hond tussen de 1-ste en 2-de hindernis en laat hem over de 1-ste hindernis heen springen en vervolgens door rennen naar zijn baas die achter de begin- en eindstreep staat.
Gaat dit goed dan laat men de hond tussen de 2-de en 3-de hindernis beginnen. Uiteindelijk zet men de hond naast het flyball apparaat en moet hij over de 4 hindernissen heen springen en eindigen bij de baas achter de streep. 

Weer een stap verder is het laten spelen met het apparaat en het daarna aanleren hoe hij met de poot de bal er uit kan laten werpen.

 

 

 


 













Lukt dit dan plaatst men de hond tussen de 3-de en 4-de hindernis en laat de hond over de 4-de hindernis heen springen richting het apparaat, het apparaat bedienen, de bal vangen en vervolgens weer terug over de 4 hindernissen tot over de streep.naar zijn baas rennen.
Zo voeg je steeds weer een hindernis toe en uiteindelijk laat je de hond bij jou achter de streep starten en moet hij het hele parcours in een keer kunnen afleggen.

APRIL doet het even voor!



Laat de hond tijdens dit trainen nooit met andere honden spelen, maar laat de hond alleen gefocust blijven op dit spel.

Bij deze sport gaat het uiteindelijk ook weer om snelheid en die moet je dus proberen te gaan opvoeren.
De sprint over de hindernissen naar het apparaat kan je proberen te versnellen door zelf daar te gaan staan en de hond op commando van achter de streep te laten starten.
De hond met de gevangen bal naar je terug laten komen kan je versnellen door achter de streep met iets te gaan zwaaien wat de hond erg leuk vindt of door zelf nog verder weg te gaan rennen zodat de hond snel naar je toe wil komen.

Wat ook erg belangrijk is om deze sport goed te kunnen uitvoeren is het trainen van de hond op het loslaten van de bal! Laat iets zien wat de hond graag wil hebben zodat hij de bal wel loslaat.... 
Oefenen oefenen en nogmaals oefenen.
Gaat de hond op de bal kauwen pak de bal dan onmiddellijk af. 

Wees tijdens de training altijd consequent en focus beide alleen op het spel. 
Train dus nooit te lang achter elkaar. 
Beloon door elke keer de hond te prijzen wanneer deze iets goed doet, maar negeer een foute handeling. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten