maandag, februari 11

APRIL en de Scuddeschapen.

Of het nu hagelt, sneeuwt of  regent, APRIL en haar baas Oscar trainen gestaag door in het schapen drijven.
Gezamenlijk met 3 andere handlers beschikken ze momenteel over een kleine kudde Scuddeschapen.

Doordat deze schapen zo ontzettend snel en beweeglijk zijn is het vaak een zeer uitputtende training, maar begint APRIL het wel steeds beter onder de knie te krijgen!





SCUDDESCHAPEN:

Het Scuddeschaap is een oud land-ras dat oorspronkelijk in de Zwitserse Alpen, Oost Pruisen en in het Baltisch gebied werd gehouden. Hier leefden zij op de heide en in berg- en veengebieden.

De naam Scudde zou mogelijk afgeleid kunnen zijn van de stad Skuoda in Litouwen, maar ook betekent  het woordje skud daar schaapje...

Pas rond 1993 kwamen de eerste Scuddeschapen naar Nederland. 
Doordat deze vrij kleine schapen een zachtaardig karakter hebben worden ze hier steeds beter gewaardeerd en is hun aantal aan het toenemen.

Het Scuddeschaap is een edel dier en heeft een sprekende kop met levendige ogen en een smal neusbeen. Het voorhoofd is breed en de kleine oren staan omhoog. 

Ze zijn alert, beweeglijk en hebben een goed kudde-instinct. Doordat ze ook erg lief, vriendelijk en mak zijn, is dit soort schapen goed geschikt als drijfschaap. Het lichaam is niet echt lang en ook de staart is kort.
Ze beschikken over sterke klauwen en de rammen dragen mooi gedraaide horens.

De vacht bestaat uit lange losse dreadlocks en de kleur kan variĆ«ren van goudbruin en wit, tot grijs, zwart of bont. 


Skuddes_2003_aa.jpg (82575 bytes)

Een volwassen ooi weegt ongeveer 35 tot 40 kg en is ongeveer 50 tot 55 cm hoog.
Een volwassen ram weegt ongeveer 50 kg en is meestal niet hoger dan 60 cm.


Scuddeschapen zijn gemakkelijk wat betreft de verzorging. Meestal worden ze een keer per jaar geschoren. De hoeven moeten minstens drie keer per jaar worden gecontroleerd en bekapt en daarnaast moeten de nagels worden bijgeknipt en moeten ze worden ontwormd..

Ruwvoer (gras, hooi, kruiden en andere vezels) is belangrijk voor de werking van de pens. Een schaap herkauwt 4 tot 6 keer per dag, steeds 10 tot 50 minuten. Daarnaast kan men ter aanvulling soms wat schapenbiks geven.

Tijdens de wintermaanden moeten de schapen buiten altijd de beschikking hebben over een tochtvrij afdak,  maar ook in de zomer kunnen de schapen hieronder bescherming zoeken tegen de hitte van de felle zon.

Klik voor een vergroting